2011. augusztus 7., vasárnap

Mantra

a mantra gondolkodási eszközt jelent. a man-gondolkozni  tra-védelem

gondolkodási és beszédeszközöket jelent, tehát amely révén az idegrendszer befolyásolható.
a matrák voltaképpen hangok, szótagok, szavak melyek ismételgetésével-ezt dzsappának nevezik- a jógik speciális psyhés hatásokat kívánnak elérni.
a hagyományos írások 70millió alap mantrát tartanak számon,de ezek variációi megszámlálhatatlanok.
különböző típusai vannak, mint a kavacsa vagy védő mantra, a jamala amely a leírt mantra szöveget jelenti, a daharani amely a kívülről betanult mantrát jelent.
a mantrák csak egyik hatása jut érvényre az értelmen keresztül, a beszéd és a gondolkodás magasabb központjaink érvényesítésével.
más részük elsősorban "alacsonyabb"hallóközpontokra hat és ezen keresztül változtatja meg az érzelmeket, közérzetet, hangulatot.
minden csakrának szótagjai vannak.
ezek tulajdonképpen mantrák,és amikor a jógi a pránát valamelyik csakrába szeretné áramoltatni e mantra szótagok segítségével építi ki a reflexeit.

korona csakra:            om
3.szem:                       ksham
torokcsakra:               ham
szívcsakra:                  yam
napfonatcsakra:          ram
szakráliscsakra:          vam
gyökércsakra:            lam

a mantra alkalmazása a Tibeti gyógyítási rendszerben az elme megfelelő energiaellátása nélkül felszínes és kívülálló marad.
ha helyesen használjuk a mantrát, a gyógyítási tevékenység a gyógyítás tudatos eszközévé válik.
a mantra nem pusztán különféle erőteljes hangzók mechanikus ismételgetése.
meditációt, és nyitott hozzáállást kíván, ami engedi kibontakozni a belső igazságot.
ez a belső igazság, amely a meditáció során kiszabadul, maga a mantra.
ha helyesen használjuk a mantrákat, gyógyító teret biztosítanak a meditációhoz.
a mantra nem varázsige abban az értelemben, ahogy a varázsló kimond valamit és csoda történik, sőt a hatás nem is annyira a szavakban rejlik, hanem ön-ön tudatunk, koncentrációnk erejében, amint a sokszori ismételgetés felerősíti azt, de a hang rezgése is önmagában hordozza a hatást.
a mantrákat lehet suttogva, hangosan, gondolatban mondani, de közben annak értelmére kell gondolni.
a mantra meghatározása a következő: az, ami védelmezi a tudatot, a negatív hatásoktól, vagy ami védelmez téged a saját tudatodtól, azt mantrának nevezzük.
amikor ideges szétszórt vagy, érzelmileg törékeny, egy mantra kántálása, jó irányba változtathatja meg a tudatodat az által, hogy átalakítja energiáit és légkörét. hogyan lehetséges ez? a mantra a hang lényege és az igazság megtestesítője, hang formájában. minden szótagot szellemi erő itat át, szellemi igazságot sűrít magába, és a buddhák beszédeinek áldásával vibrál. azt mondják, hogy a tudat lélegzet, a prána finom energiáival jut tovább, amely a test finom energiáin halad keresztül, és megtisztítja azokat. tehát amikor egy mantrát recitálsz, a mantra energiája hozzáadódik a te, és a lélegzeted energiájához, és így közvetlenül hat a tudatra, és a finom-   testre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése