2011. augusztus 6., szombat

TongLen Gyakorlatok

TongLen a mindennapi életben:

képzelj el egy helyzetet, amikor helytelenül cselekedtél, amitől lelkiismeret furdalásod van, és amire gondolni sem  szeretsz.
amikor belélegzel, fogadd el teljes felelősséged azért, amit abban a bizonyos helyzetben tettél, anélkül, hogy megpróbálnád megmagyarázni a viselkedésed.
pontosan lásd be, hogy amit tettél rosszul tetted, és teljes szívedből kérj bocsánatot.
mikor kilélegzel küld el a feloldozást, megbocsátást, gyógyítást és megértést.
így belélegzed a bajt, és kifújod a baj feloldását; belélegzed a felelősség érzetet, és kilélegzed a gyógyítás, megbocsátás feloldozását.

TongLen mások irányába:

képzelj el egy személyt aki hozzád igen közel áll, lehetőleg olyat aki szenved, nagy fájdalmai vannak.
amikor belélegzel képzeld el, hogy együttérzéseddel beszívod a szenvedését, fájdalmát, és mikor kilélegzel, kibocsátod melegséged, gyógyító szereteteded, örömödet,és boldogság árad ki felé belőled.
most fokozatosan szélesítsd ki együttérzésed körét; először más emberekre akiket szintén közel érzel magadhoz, azután azokra akik közönyösek számodra, majd azokra akiket nem szeretsz vagy problémáid vannak vele, sőt még azokat is , akiket borzalmasnak vagy gonosznak találsz.
engedd hogy együttérzésed általánossá váljon,és átöleljen minden érző lényt kivétel nélkül.

TongLen: oszd fel magad két részre

1, teljesen együttérző, meleg, és szerető szívű, mint egy igazi barát, aki valóban érted él, érzékeny és nyitott, anélkül, hogy ítélkezne rajtad legyen bármilyen vagy hibás tulajdonságod is.

2, sérült úgy érzi hogy félreértik, és keserű zaklatott és mérges, akihez gyakran igazságtalanok voltak és szidalmazták gyermekkorában, vagy rossz közösségi kapcsolatban szenved.
mikor belélegzel képzeld el hogy az első részed teljesen megnyitja szívét, melegen és könyörületességgel fogadja, szívére veszi másik részed minden szenvedését, negatívumát, ezáltal minden szenvedés szertefoszlik ebben a szeretetteljes ölelésben.
amikor kilélegzel képzeld el, hogy az első részed gyógyító szeretet, melegséged bizalmat vigaszt, boldogságod és örömet áraszt ki a másik feled részére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése