2011. szeptember 13., kedd

Namaste


a Namaste jelentése:
a Namaste mozdulat alapvetően Indiai, következésképpen ősi. az Indiai kultúra szerves részét képezi, lényege a két fölfelé mutató tenyér összeérintése a mellkas előtt üdvözlésképpen történő célból. mindig használatos, független az alkalomtól. ebben az egyszerű mozdulatban India, a világ anya-kultúrájának időtlensége rejlik. amennyiben egyetlen mozdulattal szeretnénk jellemezni Indiát, akkor nem kétséges, hogy erre az egyszerű, szerény, de lehengerlő asana-ban Namste-re esne a választásunk.
a namaste azt a hitet képviseli, miszerint mindannyiunk szív-csakrájában rejlik az isteni szikra. a mozdulat a másikban lakozó lélek elismerése a mi lelkünk által. szó szerinti fordításban a nama jelentése meghajolni, az AS az én, a TE pedig te. a namaste tehát azt jelenti hogy meghajlok előtted.
a namaste elvégzéséhez tegyük össze kezünk a szív-csakránál, hunyjuk be szemünket, és bókoljunk fejünkkel.  egy másik változat, hogy kezünket a harmadik szem előtt tesszük össze, bókolunk, majd leeresztjük a szívünkhöz. ez különösen mély tiszteletet jelez.
a tanuló és a tanító számára a namaste teszi lehetővé, hogy a két egyén energikusan és időtlenül kapcsolódjon össze., az én kapcsolat kötelékeitől mentesen.
bárhol bármikor elvégezhető, szertartásosság, vagy előfeltételek nélkül. ösztönös, feltétel nélküli hálaadás a teremtésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése